Ενόψει της εισαγωγής στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, του σχεδίου νόμου του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού αύριο, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή παρουσιάζει τα όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή των Ελλήνων κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νόμου 4639/2019 για τον αθλητισμό τον προηγούμενο Νοέμβριο και δημιουργήσαν στους βουλευτές και στο προεδρείο της Βουλής την πεποίθηση ότι καταργήθηκε η αναδρομικότητα των θητειών των παραγόντων των Αθλητικών Ομοσπονδιών.
Συγκεκριμένα: Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής του σχεδίου νόμου με τίτλο «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπογράφηκε στο Magglingen / Macolin τη 18η Σεπτεμβρίου 2014, σχετικά με τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων, επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό, μετατροπή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής σε Ν.Π.Ι.Δ., κύρωση του νέου καταστατικού αυτής και άλλες διατάξεις.» και στο άρθρο 8 αυτού , προτείνονταν προς ψήφιση για πρώτη φορά το κώλυμα εκλογιμότητας των προέδρων, γενικών γραμματέων , αντιπροέδρων και ταμιών των διοικητικών συμβουλίων των αθλητικών ομοσπονδιών από παρελθούσες θητείες, οι οποίοι αφού συμπλήρωναν τρεις θητείες στις ανωτέρω θέσεις δεν θα μπορούσαν να επανεκλεγούν σε αυτές και ταυτόχρονα καθιερώθηκε το ηλικιακό κριτήριο του 71ου έτους με τη συμπλήρωση του οποίου ουδείς θα μπορούσε να εκλεγεί σε οποιαδήποτε θέση διοικητικού συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας. Κατά της διάταξης αυτής υποβλήθηκε ένσταση αντισυνταγματικότητας από το πολιτικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά την έναρξη της συζήτησης του προαναφερόμενου σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων στις 15/11/2019 ο Υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Ελευθέριος Αυγενάκης, λαμβάνοντας πρώτος το λόγο ,μεταξύ των άλλων, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «η παράγραφος 2 του άρθρου 8 περί αναδρομικότητας διαγράφεται» (σελ 4627 Πρακτικών της Βουλής).
Κατά τη διάρκεια δε της ομιλίας του κατέθεσε για τα πρακτικά της Βουλής όλες τις νομοτεχνικές βελτιώσεις στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο όπου και εκεί ρητά αναγράφεται ότι «η παράγραφος δύο του άρθρου όγδοου διαγράφεται» (σελ 4630 Πρακτικών της Βουλής). Κατ’ αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε στους βουλευτές και στο προεδρείο της Βουλής η εδραία πεποίθηση ότι καταργήθηκε η αναδρομικότητα των θητειών. Τούτο προκύπτει και από τα κατωτέρω παρατιθέμενα αποσπάσματα ομιλιών των βουλευτών για το συγκεκριμένο ζήτημα:
-Νικήτας Κακλαμάνης (Προεδρεύων στη Συνεδρίαση): «Έχει υποβληθεί ένσταση αντισυνταγματικότητας για το άρθρο 8 , άσχετα αν απεσύρθη παράγραφος δύο» (σελ 4634 Πρακτικών της Βουλής)
-Ιωάννης Μπουρνούς (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): «Εφόσον ο Υπουργός έστω κα αργά κατάλαβε τουλάχιστον ως προς τη διάταξη της αναδρομικότητας των θητειών ότι θα προσκρούσει στο Σύνταγμα….» (σελ 4634 Πρακτικών της Βουλής) «Με την επιμονή στην αντισυνταγματικότητα του άρθρου 8 καταφέραμε να πάρετε πίσω την αναδρομικότητα» (σελ 4691 Πρακτικών της Βουλής)
-Ιωάννης Γκιόκας (Βουλευτής ΚΚΕ): «με την συγκεκριμένη ρύθμιση και την αναδρομικότητα που αποσύρατε» (σελ 4637 Πρακτικών της Βουλής)
-Μαριλίζα (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): «είναι γεγονός ότι ο κ. Υπουργός διέγραψε τη συγκεκριμένη ρύθμιση για το θέμα της αναδρομικότητας κάτι που οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε- μέσα από τις συζητήσεις, τις πιέσεις και τις αντιδράσεις που υπήρξαν και από τον χώρο του αθλητισμού αλλά φυσικά και μετά από την εισήγηση του έγκριτου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Αλιβιζάτου. » – (σελ 4638 Πρακτικών της Βουλής)
-Σοφία Σακοράφα (Βουλευτής ΜΕΡΑ 25): «Ξεκινώ με την αναδρομικότητα. Αναδρομικότητα δυσμενέστερης διάταξης δεν νοείται ούτε και για τα πλέον απεχθή ποινικά εγκλήματα. Την πήρατε άρον-άρον πίσω, επικαλεστήκατε την ανάγκη να φυσήξει φρέσκος αέρας στις ομοσπονδίες και το συνδυάσατε ευθέως και μόνο με την ηλικία και το όριο θητειών. Και μετά από -ποιος ξέρει, τι είδους- παζάρια φέρνετε νομοτεχνικές βελτιώσεις, που απεικονίζουν αυτά ακριβώς τα παζάρια και μόνο.» (σελ 4659 Πρακτικών της Βουλής)
-Δημήτριος Κωνσταντόπουλος (Βουλευτής ΚΙΝΑΛ): «Η αναδρομικότητα της ρύθμισης σωστά αφαιρέθηκε όπως ζητήσαμε εμείς και άλλα κόμματα» (σελ 4691 Πρακτικών της Βουλής) Σε όλες τις ανωτέρω ομιλίες των Βουλευτών ο Υφυπουργός ουδέποτε διευκρίνισε ότι δεν καταργείται η αναδρομικότητα των θητειών και ότι θεσπίζεται κώλυμα εκλογιμότητας από τις παρελθούσες θητείες, δημιουργώντας, κατ΄αυτό τον τρόπο, πλάνη περί τα πράγματα, με συνέπεια να μην συζητηθεί καθόλου στη Συνεδρίαση της Βουλής η ένσταση αντισυνταγματικότητας της συγκεκριμένης διάταξης.