Το άρθρο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Πέτρου Λινάρδου με τίτλο «Η Τοξοβολία στην Ελλάδα»:

Η τοξοβολία είναι μία από τις πρώτες ανακαλύψεις του ανθρώπου που του επέτρεψε να βελτιώσει τις πιθανότητες επιτυχίας του για την εξασφάλισης τροφής με το  κυνήγι. Γρήγορα εξελίχθηκε σε μία από τις πολεμικές τέχνες για την προστασία και την επιβολή του και με τις δύο αυτές μορφές τον συντροφεύει μέχρι και τα σύγχρονα χρόνια.

 

Έγινε Ολυμπιακό  άθλημα ήδη από το 1900 και με κάποιες διακοπές, περιλαμβάνεται συνεχώς στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1972 και μετά.

Στην Ελληνική πραγματικότητα το άθλημα ξεκίνησε κάτω  από την Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΣΚ.Ο.Ε.) ήδη από το 1982.  Το 1999 συγκροτήθηκε ξεχωριστή Ομοσπονδία, η Ελληνική Ομοσπονδία Τοξοβολίας (Ε.Ο.Τ.)  που ασχολείται με την ανάπτυξη και τη διαχείριση του αθλήματος. Σε όλη την επικράτεια δραστηριοποιούνται περί τους 3.000 αθλητές/αθλήτριες μέλη  100 αθλητικών σωματείων, είτε αμιγώς με την Τοξοβολία είτε καλύπτοντας και άλλα αθλήματα.

 

Οι μεγαλύτερες διακρίσεις που έχουν επιτευχθεί από Έλληνες αθλητές είναι της Ευαγγελίας Ψάρρα με την 7η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και την 5η θέση της Εθνικής Ομάδας Γυναικών (Ψάρρα, Ρωμάντζη, Βαβάτση), το ασημένιο μετάλλιο του Χρήστου Αερικού σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2016 στην Τουρκία και της Ζ. Παρασκευοπούλου με ασημένιο μετάλλιο στους Youth Olympic Games του 2010.

 

Το άθλημα υποστηρίζεται θερμά από την τοξοτική κοινότητα της Ελλάδας (Ομοσπονδία, σωματεία και αθλητές) και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλα βήματα προόδου, με σημαντικότερα αυτών της δημιουργίας Ολυμπιακού προπονητηρίου στο ΟΑΚΑ, την αλλαγή της νομικής διαχείρισης του αθλητικού εξοπλισμού, την επιτυχή διοργάνωση μεγάλων διεθνών οργανώσεων στην Ελλάδα κλπ.

Παρ’ όλα αυτά, η μειωμένη τα τελευταία χρονιά επιχορήγηση, το γηπεδικό πρόβλημα (αδυναμία από Δήμους διάθεσης χώρων ανοικτών ή κλειστών υπέρ δημοφιλών αθλημάτων), ανυπαρξία προβολής του αθλήματος από την ΕΡΤ και ο ακριβός εξοπλισμός,  παραμένουν άλυτα προβλήματα. Η δε πολιτεία (Υπ. Παιδείας) δυστυχώς δεν επιβάλει στα ΤΕΦΑΑ που λειτουργούν στην Ελλάδα να παρέχουν ειδικότητα προπονητού όχι μόνο Τοξοβολίας αλλά  και άλλων Ολυμπιακών αθλημάτων (π.χ. Σκοποβολή, Ιστιοπλοΐα)!!!

Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες λαμβάνουν μέρος στο άθλημα συνολικά 64 άνδρες και 64 γυναίκες, με μέγιστο αριθμό ανά χώρα τις τρείς συμμετοχές ανά φύλο, οι διαθέσιμες κάρτες  – μείον των μεγάλων δυνάμεων στο άθλημα- είναι κάτω από τις 20! Έτσι η συμμετοχή της Ελλάδας στους 5 τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες, αποτελεί τεράστιο ρεκόρ που το έχει μόνο το 50% του συνόλου των Ολυμπιακών Αθλημάτων, στην Ελλάδα.